DEBRECENI ÉS NYÍRSÉGI GÖRÖGKATOLIKUS GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT

Intézmény elérhetőségei

4025 Debrecen, Petőfi tér 9. 

E-mail cím: dnyggyk@szlgsz.hu

Intézmény vezetője és elérhetősége

Tripsó Zoltán István

Cím: 4025 Debrecen, Petőfi tér 9.
Telefonszáma: 06-20-969-5490
E-mail címe: tripso.zoltan@szlgsz.hu

 

Az intézmény feladata gyermekvédelmi szakellátás keretében teljes körű ellátás biztosítása az ideiglenes hatállyal beutalt, nevelésbe vett gyermekek és az utógondozói ellátás alatt lévő fiatalok számára.  Mindezt 5 település Debrecen, Téglás, Nyíradony, Nyíracsád, Nyírmártonfalva 9 lakásotthonban 94 férőhelyen, valamint Hajdúböszörmény, Téglás, Hajdúsámson, Nyíradony, Nyíracsád, Nyírmártonfalva településeken működő nevelőszülői hálózatban 267 férőhelyen 78 nevelőszülői családban valósul meg.  Az intézményünkben foglalkoztatott nevelőszülőknél jelenleg 0 évestől 24 éves korig, a lakásotthonokban 06 évestől 20 éves korig élnek ellátottak.  


Az intézménybe kerülés feltételei:

 

Ideiglenes hatályú elhelyezés

 

 Nevelésbe vétel

gyermekvédelmi gyámot rendel ki az erről döntő gyámhatóság 

Azonnali elhelyezés szükségessége merül fel, mert a gyermek felügyelet nélkül marad vagy testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését családi környezete vagy önmaga súlyosan veszélyezteti 
 • A veszélyeztetettséget az alapellátás keretében nyújtott szolgáltatással, védelembe vétellel nem lehet megszüntetni, 
 • Nincs szülői felügyeletet gyakorló szülő  
Ideiglenes gondozási hely meghatározásával  Ideiglenes hatályú elhelyezést követően  
Közvetlenül nevelésbe vétel, ideiglenes gondozási hely meghatározásával (2. szakaszos eljárással) 

Közvetlenül nevelésbe vétel, gondozási hely meghatározásával 

(1. szakaszos eljárással)

 

Utógondozói ellátás:

 

Az utógondozói ellátásról a gyámhivatal a fiatal kérelmére dönt, amennyiben létfenntartását önállóan biztosítani nem tudja, közép, vagy felsőfokú tanulmányait nappali tagozaton folytatja, valamint, ha szociális bentlakásos intézményi elhelyezésre vár. Ennek keretében a fiatal felnőtt számára szükség szerint teljes körű ellátást, és az önálló élet megkezdéséhez szükséges személyre szóló tanácsadást, a társadalomba való beilleszkedés elősegítése érdekében segítségnyújtást biztosít az intézményünk lakásotthonaiban, illetve a nevelőszülőknél.


 • Egyházi jelenlét biztosítása a lakásotthonokban illetve a nevelőszülői hálózatban a helyi parókusok, illetve lehetőség szerint kispapok bevonásával
 • Lehetőség az ellátottaknak a nevelőszülői hálózatból a lakásotthonokba, illetve viszont az átjárásra (gyámhivatali határozattal)
 • József Attila Szakiskola, Téglás jogutódjaként végzettséget igazoló iratmásolatok kiadása, kérésre
 • Kötelező felkészítő képzések (nevelőszülők képzése)
 • Fejlesztés, pszichológiai megsegítés, a nevelőszülők időszakos felülvizsgálata (helyben)
 • Nyilvántartások a gondozásba vételtől a kikerülésig
 • Egynapos rekreációs kirándulások a munkakapcsolatban lévő teamek részére
 • Kétnapos lelki gyakorlatok Máriapócson 
 • Nyári csereüdülések szervezése, és lebonyolítása
 • Kulturális és sportprogramok szervezése (bábszínház, mozi, vadaspark, úszás, korcsolyázás, focikupák, stb.)
 • Zarándoklatok szervezése (Mátra, Máriapócs, gyalog illetve kerékpárral)
 • Tehetségek felkutatása, tehetséggondozás
 • Intézményi szintű programok: Gondűző bál, Gyermeknap, Őszi mulatság, Évzáró
 • Szakmai teamek szervezése, támogatása

A szakellátásba beutalt gyermekeink ellátása a Gyermekvédelmi törvényben foglaltaknak megfelelően történik. Az előírásoknak megfelelő létszámú szakember gárda megfelelő alapot szolgáltat a gyerekek gondozásához neveléséhez. A tanulmányaikat a gyerekek a saját településükön illetve a Debreceni középiskolákban folytatják. Minden évben vannak szalagtűzőseink, illetve szakmát szerző növendékeink, ami a nevelőszülők és a lakásotthonokban dolgozók munkáját minősíti.

Fontos feladat a kulturális és szabadidős tevékenység megszervezése, ami fenntartói, intézményi, gyermekotthoni, nevelőszülő hálózati és lakásotthoni keretek között zajlik. A gyerekeink így ingyenesen, vagy kedvezményesen juthatnak el a különféle rendezvényekre, vagy folytathatnak sportolással kapcsolatos tevékenységeket.

A településeinken élő parókusok segítségével a dolgozóink és a gondozásban lévő gyermekeink lelki élete is kapott egy keretet. Így az iskolában már a gyerekeink a hittan órákat látogatják, és rendszeresen megfordulnak a vasárnapi miséken is.

A fenntartó által szervezett rendezvények a gyerekeink körében nagy népszerűségnek örvendnek. Így a nyár folyamán megrendezésre kerülő Gyermeknap, vagy Nyárbúcsúztató, valamint a Szent Lukács focikupa is sok gyermeket és felnőttet vonz. Intézményi szinten már több esetben voltunk zarándoklatokon. Tervezzük, hogy legközelebb a három gyermekvédelmi intézmény együttesen látogatja meg a Máriapócsi kegyhelyet. A tehetséggondozás egyik fontos állomása az intézményi Ki mit tud (az Őszköszöntő részeként), illetve az intézmények közötti döntő Hajdúnánáson.
kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.30 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 14.00 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés