HAJDÚSÁGI GÖRÖGKATOLIKUS GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT

Intézmény elérhetőségei

Cím: 4080 Hajdúnánás, Perczel M.  u. 12

E-mail: hggykozpont@szlgsz.hu

Intézmény vezetője és elérhetősége

Simon Mihály

Tel: 0620/215 0565

E-mail címe: simon.mihaly@szlgsz.hu
 

Az intézmény feladata gyermekvédelmi szakellátás keretében teljes körű ellátás biztosítása az ideiglenes hatállyal beutalt, nevelésbe vett gyermekek és  az utógondozói ellátás alatt lévő fiatalok számára.  Mindezt Hajdúnánáson  10 családi házból kialakított lakásotthonban 113 férőhelyen, valamint Hajdúnánásos és Polgáron működő nevelőszülői hálózatban 126 férőhelyen 32 nevelőszülői családban  valósul meg.  Az intézményünkben foglalkoztatott   nevelőszülőknél jelenleg 0 évestől 24 éves korig, a lakásotthonokban 11 évestől 23 éves korig élnek ellátottak. 

 Az intézménybe kerülés feltételei:

 

Ideiglenes hatályú elhelyezés

 

 Nevelésbe vétel

gyermekvédelmi gyámot rendel ki az erről döntő gyámhatóság 

Azonnali elhelyezés szükségessége merül fel, mert a gyermek felügyelet nélkül marad vagy testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését családi környezete vagy önmaga súlyosan veszélyezteti 

 • A veszélyeztetettséget az alapellátás keretében nyújtott szolgáltatással, védelembe vétellel nem lehet megszüntetni, 
 • Nincs szülői felügyeletet gyakorló szülő  
Ideiglenes gondozási hely meghatározásával  Ideiglenes hatályú elhelyezést követően  
Közvetlenül nevelésbe vétel, ideiglenes gondozási hely meghatározásával (2. szakaszos eljárással) 

Közvetlenül nevelésbe vétel, gondozási hely meghatározásával 

(1. szakaszos eljárással)

 

Utógondozói ellátás:

 

Az utógondozói ellátásról a gyámhivatal a fiatal kérelmére dönt, amennyiben létfenntartását önállóan biztosítani nem tudja, közép, vagy felsőfokú tanulmányait nappali tagozaton folytatja, valamint, ha szociális bentlakásos intézményi elhelyezésre vár. Ennek keretében a fiatal felnőtt számára szükség szerint teljes körű ellátást, és az önálló élet megkezdéséhez szükséges személyre szóló tanácsadást, a társadalomba való beilleszkedés elősegítése érdekében segítségnyújtást biztosít az intézményünk lakásotthonaiban, illetve a nevelőszülőknél.


Szakmai továbbképzések szervezése

Kötelező felkészítő képzések (nevelőszülők képzése)

Fejlesztés, pszichológiai megsegítés

Nyilvántartás

Tájékoztatás

 • üdültetés, 
 • tanfolyamok szervezése,
 • kulturális programok szervezése,
 • tehetségfejlesztés
 • tehetséggondozás
 • zarándoklatok
 • 2 napos rekreációs lelki gyakorlatok munkatársaknak
 • egyházi jelenlét biztosítása lelki vezető papokkal, szakmai gyakorlatukat végző kispapokkal a lakásotthonokban, nevelőszülői hálózatban
 • gyakorlati hely biztosítása felső fokú és középfokú  szociális és gyermekvédelmi végzettséget szerző hallgatóknak 
 • 50 órás szociális szolgálati hely biztosítása középiskolásoknak
 • örökbefogadás menetének támogatása

A nevelők, gyermekfelügyelők, nevelőszülők az intézmény szakmai programjának megfelelően tevékenykednek, nevelőszülő tanácsadóink és pszichológusaink és fejlesztőpedagógus segítik munkájukat. A nevelőszülők teljes körű ellátást nyújtanak, családi mintát szolgáltatnak a nevelt gyermekek  számára, kiegyensúlyozott fejlődési lehetőséget biztosítva. A nevelőszülői háttér segítségével több ellátott fiatal jut el a szakmaszerzésig, érettségiig, illetve szerez egyetemi diplomát is. Erősen támogatjuk, hogy az adott közoktatási intézmények és települések kulturális, sport és szabadidős tevékenységeiben vegyenek részt a gyermekeink, fiataljaink erősítve integrálódásukat a környezetünkbe. A munkatársak  kézműves foglalkozásokkal, sakk, foci edzésekkel, kerékpártúrákkal,  segítik kitölteni a szabadidőt, nyáron táboroztatják a gyerekeket.  A közösség megtartó, formáló, támogató erejét felhasználva közös célunk a gyermekvédelemben ellátottak számára a lehető legtöbbet kihozni a szakmai és az egyházi megközelítésből. Az újonnan jelentkező nevelőszülőinket a saját keresztény szemléletű képzésünkkel készítjük fel a feladatra.  Az első meghatározó feladat volt a lakásotthonok  és a nevelőszülői hálózataink számára felkért lelki vezetők (papok , diakónusok,) bevezetése a gyermekvédelembe. A lelki vezetők minden az intézmények által, vagy maguk által szervezett, kezdeményezet programokon kihasználják a lehetőséget, hogy a gyermekekhez, őket nevelőkhöz közelebb kerüljenek, igyekezve olyan igény megteremtését, mely személyes jelenlétükre, tevékenységükre vonatkozik, megalapozva lelki vezetésük kiteljesedését.

 Az ellátottaink körében, amelyik korosztálynak már kötelező, a hittant preferáljuk az erkölcstannal szemben. A munkatársaink és nevelőszüleink részérére a  mentálhigiénés megsegítés és lelki megújulás, rekreáció lehetőségeinek biztosításaként  rendszeresen szervezünk egynapos kirándulásokat lelki vezetők részvételével. 

Egyházi jelenlétet tovább erősítő tevékenységeink közül kiemelendők a közös, egész rendszerünknek szervezett egész napos rendezvényeken való részvétel minden évben:  nyárbúcsúztató Máriapócson(1000 fő) a Kegytemplom területén, gyereknapok Hajdúdorogi Székesegyház templomkertjében (1000 fő) ahol szabadtéri kézműves, játszó, ügyességi programok mellett, lehetőség van a templomokban szabad bejárásra, kispapokkal közös éneklésre, keresztény tematikájú filmvetítésekre.

Ezen kívül jelentős esemény Szent Lukács Focikupa évente ( ahol nem csak a lelki vezetők, de a püspök atya is focizik a gyerekekkel), részvétel az országos GÖRKAPOCS és Család-csoda rendezvényeken. 

Az ellátottak maguk is, illetve nevelő-szüleikkel, vagy munkatársak kíséretével részt vesznek, liturgiákon, egyházi ünnepeken, búcsúkon, zarándoklatokon. 

Mára a gyermekvédelmi intézményeink induláskor egyetlen kritériumként megfogalmazott lojalitás kérése az átvett munkatársak, nevelőszülők részéről a fenntartó felé  már önszorgalomból, kíváncsiságból, pozitív tapasztalatok szerzése útján meghaladottá vált. 
kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.30 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 14.00 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés