Irgalmas szemmel látni
2023. 01. 21.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Vakmissziója január 19-én ökumenikus istentiszteletet tartott budapesti gyülekezeti termében, ahol - mások mellett - Kapin István, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki-igazgatója is igét hirdetett.

Az eseményről készített, fényképekkel kiegészített tudósítás a Magyar Református Szeretetszolgálat honlapján található: https://jobbadni.hu/hirek/irgalmas-szemmel-latni/, amelyet itt is megosztunk:

Irgalmas szemmel látni

A Magyar Református Szeretetszolgálat Vakmissziója január 19-én tartotta meg ökumenikus istentiszteletét gyülekezeti termében, ahol mintegy ötvenen voltak együtt.

Az igehirdetés szolgálatát Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke látta el az ökumenikus imahét vezérigéje alapján: „Tanuljatok jót tenni, törekedjetek igazságra” (Ézs 1:17).

Prédikációjában felidézett egy néhány évvel ezelőtti sporteseményt, ahol Tamással, a látássérült fiatalemberrel futott együtt tíz kilométert. „Ki tett jót kinek? Hogyan kell ügyelni a másikra? Tamás megtanított arra, hogyan kell figyelni, vigyázni a másik lépésére, és rálelni a közös ritmusra” – mondta.

Püspök úr kiemelte, hogy nemcsak a látássérült emberek, hanem a gyermekek, az idősek, és a kiszolgáltatottak esetében is figyelnünk kell erre. „De nemcsak azok sebezhetőek, akiken ez látszik: így vagyunk teremtve, minden ember sebezhető” – helyezte a gyülekezet szívére. „Akkor ki fog gyógyítani?” – tette fel a kérdést. „Azért vagyunk így együtt, keresztyének, mert hiszünk abban, hogy Jézus képes gyógyítani a mi sebeinket, a lelkünket, és így mi is képesek vagyunk jót tenni és gyógyítani” – mondta. A gyógyításból és a jó cselekedetből pedig mi is képesek vagyunk töltekezni. „Jézus nekünk enni adott, inni adott, szeretetet adott, és mi azért vagyunk, hogy ezt megtanuljuk és továbbadjuk, ez az imahét üzenete” – zárta szavait.

Az istentisztelet keretében köszöntőt mondott dr. Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke. „A világ világossága vagyok” (Jn 9, 5) – idézte. „Jézus odaállt a tanítványi csoportba, és nincsen ennél felszabadítóbb és örömtelibb üzenet, hogy itt van mellettünk, és együtt végezzük a küldetést. S mi a feladatunk? Egyrészt a szembesítés, hogy ráébresszük arra a társadalmunkat, hogy lelki sötétségben vagyunk. Ezt követően Krisztushoz kell vezetnünk az embereket, hogy rá tudjanak csodálkozni Isten valóságára. Ha megnyílnak a szemek, megmutathatjuk azt, hogy mit jelent Jézus szemével: irgalmas szemmel, átölelő szeretettel látni a világot” – zárta szavait.

Az istentiszteleten továbbá Nógrádiné Kovács Alexandra, a református Vakmisszió vezető lelkipásztora, Bieber Mária, az Együttlátók Alapítvány elnöke, dr. Kolumbán Vilmos, az Erdélyi Református Egyházkerület főjegyzője, Bieber József, Plébániai kormányzó, Kapin István, a Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon lelki igazgatója, Miklós Tibor, a Bartimeus misszió vezetője, Horváth Eszter, a Felsővízvárosi Szent Anna Plébánia Karitasz csoport vezetője szolgált. Akadálymentesítés és ökumenizmus címmel tartott előadást dr. Laurinyecz Mihály tanszékvezető, a Reménykör tagja. Zenével szolgált Stolmár Barbara és Gál András, verset mondott Borsodi Zsuzsa. Áldást mondott Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető-helyettese. A kántori szolgálatot Durgonics Tamás és Erdődy Viktória látta el.

Az istentiszteletet követően szeretetvendégségre került sor.

A Vakmisszió rendszeresen szervez alkalmakat látássérült testvéreknek, ahol Isten szeretetét és vigasztalását közvetítik számukra. Krízis-feldolgozó alkalmat tartanak azoknak, akik nemrégiben vesztették el látásukat, továbbá támogatják őket Braille-írásos Bibliával, nagybetűs bibliai könyvekkel, evangéliumi hangoskönyvekkel, valamint lelkigondozói beszélgetésekkel.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés