Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

Intézmény elérhetőségei

4326 Máriapócs, Kossuth út 32-44.

E-mail: mariapocsidosekotthona@szlgsz.hu

 

Intézmény vezetője és elérhetőségei

Lőw Gábor

Tel.: +36 42 385 499

Fax: +36 42 554 030

Az intézmény alaptevékenysége

Gyermekvédelmi szakellátás, amelynek kertében biztosítja az ideiglenes hatállyal elhelyezett, és a nevelésbe vett gyermekek, fiatal felnőttek otthont nyújtó ellátását, különleges szükségletű gyerekek integrált elhelyezését, a fiatal felnőtt további utógondozói ellátását. 

Feladatai

Szervezi, ellenőrzi, fejleszti az önálló szakmai egységek tevékenységét:

Lakásotthonok működtetése, amelyben biztosítja az ideiglenes hatállyal elhelyezett, és a nevelésbe vett gyermekek otthont nyújtó ellátását, a különleges szükségletű gyerekek integrált ellátását, a fiatal felnőtt utógondozói ellátását. 

Anya gyermekével együttes elhelyezést biztosító lakásotthonban, az ellátás során az utógondozói ellátásra jogosult fiatal felnőttek gyermekei részére átmeneti gondozást nyújt. a nevelésbe vett és utógondozói ellátást igénylő várandós gyermekek, valamint fiatal felnőttek számára nevelési-gondozási feladatokat lát el önálló családi házban.

Nevelőszülői hálózat szervezése, fenntartása és működtetése, amely szakmai programja alapján alkalmas az ideiglenes hatállyal elhelyezett, és a nevelésbe vett gyermekek/fiatalok, különleges szükségletű gyermekek/fiatalok, utógondozói ellátást igénylő fiatalok integrált ellátására.

 • Szakmai továbbképzések szervezése
 • Kötelező felkészítő képzések (nevelőszülők képzése)
 • Gyermekotthoni ellátás
 • Fejlesztés, pszichológiai megsegítés
 • Nevelőszülőknél elhelyezettek ellátása
 • Nyilvántartás

Az intézmény kiegészítő tevékenysége:

 • üdültetés, 
 • tanfolyamok szervezése,
 • kulturális programok szervezése,
 • tehetségfejlesztés
 • tehetséggondozás

Az intézménybe kerülés feltételei:

 

Ideiglenes hatályú elhelyezés

 

 Nevelésbe vétel

gyermekvédelmi gyámot rendel ki az erről döntő gyámhatóság 

Azonnali elhelyezés szükségessége merül fel, mert a gyermek felügyelet nélkül marad vagy testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését családi környezete vagy önmaga súlyosan veszélyezteti 
 • A veszélyeztetettséget az alapellátás keretében nyújtott szolgáltatással, védelembe vétellel nem lehet megszüntetni, 
 • Nincs szülői felügyeletet gyakorló szülő  
Ideiglenes gondozási hely meghatározásával  Ideiglenes hatályú elhelyezést követően  
Közvetlenül nevelésbe vétel, ideiglenes gondozási hely meghatározásával (2. szakaszos eljárással) 

Közvetlenül nevelésbe vétel, gondozási hely meghatározásával 

(1. szakaszos eljárással)

 

Utógondozói ellátás:

 

Az utógondozói ellátásról a gyámhivatal a fiatal kérelmére dönt, amennyiben létfenntartását önállóan biztosítani nem tudja, közép, vagy felsőfokú tanulmányait nappali tagozaton folytatja, valamint, ha szociális bentlakásos intézményi elhelyezésre vár. Ennek keretében a fiatal felnőtt számára szükség szerint teljes körű ellátást, és az önálló élet megkezdéséhez szükséges személyre szóló tanácsadást, a társadalomba való beilleszkedés elősegítése érdekében segítségnyújtást biztosít az intézményünk lakásotthonaiban, illetve a nevelőszülőknél.

 • zarándoklatok
 • 2 napos rekreációs lelki gyakorlatok munkatársaknak
 • egyházi jelenlét biztosítása lelki vezető papokkal, szakmai gyakorlatukat végző kispapokkal a lakásotthonokban, nevelőszülői hálózatban
 • gyakorlati hely biztosítása felsőfokú és középfokú szociális és gyermekvédelmi végzettséget szerző hallgatóknak 
 • 50 órás szociális szolgálati hely biztosítása középiskolásoknak
 • örökbefogadás menetének támogatása
 • Nemzeti, egyházi ünnepeink közös megünneplése, hagyományteremtés, hagyományápolás az éves munkatervünk alapján

A nevelők, gyermekfelügyelők, nevelőszülők az intézmény szakmai programjának megfelelően tevékenykednek, nevelőszülői tanácsadóink, pszichológusaink, és fejlesztőpedagógusaink segítik munkájukat. A nevelőszülők teljes körű ellátást nyújtanak, családi mintát szolgáltatnak a nevelt gyermekek számára, kiegyensúlyozott fejlődési lehetőséget biztosítva. A nevelőszülői háttér segítségével több ellátott fiatal jut el a szakmaszerzésig, érettségiig, illetve szerez egyetemi diplomát is. Erősen támogatjuk, hogy az adott közoktatási intézmények és települések kulturális, sport és szabadidős tevékenységeiben vegyenek részt a gyermekeink, és fiataljaink, ezáltal erősítik integrálódásukat a környezetükbe. A munkatársak kézműves foglalkozásokkal, sakk, fociedzésekkel, kerékpártúrákkal, segítik kitölteni a szabadidőt, nyáron táboroztatják a gyerekeket. A közösség megtartó, formáló, támogató erejét felhasználva közös célunk a gyermekvédelemben ellátottak számára a lehető legtöbbet kihozni a szakmai és az egyházi megközelítésből. Az újonnan jelentkező nevelőszülőinket, a saját keresztény szemléletű képzésünkkel készítjük fel a feladatra. Az első meghatározó feladat volt a lakásotthonok és a nevelőszülői hálózataink számára felkért lelki vezetők (papok, diakónusok,) bevezetése a gyermekvédelembe. A lelki vezetők minden az intézmények által, vagy maguk által szervezett, kezdeményezett programokon kihasználják a lehetőséget, hogy a gyermekekhez, őket nevelőkhöz közelebb kerüljenek, igyekezve olyan igény megteremtését, mely személyes jelenlétükre, tevékenységükre vonatkozik, megalapozva lelki vezetésük kiteljesedését.

Az ellátottaink körében, amelyik korosztálynak már kötelező, a hittant preferáljuk az erkölcstannal szemben. A munkatársaink és nevelőszüleink részérére a mentálhigiénés megsegítés és lelki megújulás, rekreáció lehetőségeinek biztosításaként rendszeresen szervezünk egynapos kirándulásokat lelki vezetők részvételével. 

Egyházi jelenlétet tovább erősítő tevékenységeink közül kiemelendők a közös, egész rendszerünknek szervezett egész napos rendezvényeken való részvétel minden évben:

 • Nyárbúcsúztató Máriapócson (1000 fő) a Kegytemplom területén, 
 • Gyereknapok Hajdúdorogi Székesegyház templomkertjében (1000 fő) ahol szabadtéri kézműves, játszó, ügyességi programok mellett, lehetőség van a templomokban szabad bejárásra, kispapokkal közös éneklésre, keresztény tematikájú filmvetítésekre.
 • Ezen kívül jelentős esemény a Szent Lukács Focikupa évente (ahol nem csak a lelki vezetők, de a püspök atya is focizik a gyerekekkel), 
 • Részvétel az országos GÖRKAPOCS és Család-csoda rendezvényeken. 

Az ellátottak maguk is, illetve nevelő-szüleikkel, vagy munkatársak kíséretével részt vesznek, liturgiákon, egyházi ünnepeken, búcsúkon, zarándoklatokon. Mára már, a gyermekvédelmi intézményeink indulásakor egyetlen kritériumként megfogalmazott lojalitás kérése az átvett munkatársak, nevelőszülők részéről a fenntartó felé önszorgalomból, kíváncsiságból, pozitív tapasztalatok szerzése útján meghaladottá vált. 

 

Vissza a kezdőoldalra

Ételosztás

2018. július elsején a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája ismét ételosztást tartott.

2018-07-02

Ételosztás

2018. július elsején a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája ismét ételosztást tartott.

2018-07-02

Ételosztás

2018. július elsején a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája ismét ételosztást tartott.

2018-07-02

Ételosztás

2018. július elsején a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája ismét ételosztást tartott.

2018-07-02

Aktuális téma

A Szent Lukács Szeretetszolgálat Karitatív Irodája meleg ételosztásokat szervez, melyek december első három vasárnapján, december 3, 10, és 17-én kerülnek megrendezésre Debrecen Attila tér 4. szám alatt.

TOVÁBB OLVASOM

KÖVESSEN MINKET!

Kövesse Ön is figyelemmel a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat bejegyzéseit, a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb eseményekről, aktualításokról.

A SZERETETSZOLGÁLAT FENNTARTÓI IRODÁJA

„Segítek rajtad”

Álláshírdetések

Megpályázható pozíciók
intézményünkben

bővebben

Liturgikus naptár

Értesülhet liturgikus
eseményeinkről

bővebben

Eseménynaptár

Értesülhet közelgő
eseményeinkről

bővebben

Pályázatok

Futó és lezárt pályázataink
megtekintése

bővebben