Gyermekvédelem

 

Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 

2011.szeptember 01-én kezdte meg működését a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, Nyíregyháza, Víz utca 15. sz. alatti székhellyel. Egyházi fenntartásban gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekek és fiatal felnőttek részére nevelő és helyettes szülői hálózatot és lakásotthonokat működtet. A Központhoz tartozó lakásotthonok mind Szabolcs – Szatmár – Bereg megye területén találhatók: három Nyírszőlősön, négy Nyírbátorban és egy Balkányban. A nevelőszülői hálózat jelenleg 122 nevelőszülővel, 357 férőhellyel, a lakásotthonok pedig 98 férőhellyel szolgálnak.

2013 szeptemberében kezdte meg működését az Anya Gyermekével Együttes Elhelyezést Biztosító Lakásotthon, ahol ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett és utógondozói ellátásban részesülő várandós fiatalok számára biztosítjuk az anya gyermekével való elhelyezését, valamint az önálló életre nevelést.

2014-ben a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony bevezetését követően a nevelőszülői hálózatunkban a foglalkoztatott nevelőszülők 90%-a OKJ-s szakképesítést szerzett.

2016-ban intézményünk kijelölést kapott a nevelőszülők Központi Oktatási Program szerinti képzését és vizsgáztatást végző szervezetté, valamint engedélyt kaptunk a nevelőszülői tanfolyam szervezésére.

A központnak jelenleg 70 munkatársa van. A szakemberek többek között pszichológusok, fejlesztőpedagógusok, pedagógusok, gyógypedagógusok, hittanárok, szociális munkások és szociálpedagógusok. A jogszabályban előírt kötelező létszám minimumon túl a nevelőszülői hálózat is rendelkezik pszichológus és fejlesztő pedagógus munkatárssal, akik a nevelőszülőink munkáját segítik. A lakásotthonok, valamint a nevelőszülői hálózat papi vezetői gondoskodnak az egyházra bízott gyermekek lelki gondozásáról és egészséges érzelmi fejlődéséről.

Intézményünk célja, hogy a nevelőszülőkkel és a szakmai alkalmazottakkal közösen megteremtsük a gyermekek és fiatalok szocializációjának feltételeit. Módszereinkkel, eszközeinkkel, struktúránkkal hozzájáruljunk ahhoz, hogy egészséges, a társadalomba beilleszkedni tudó, a saját gyermek nevelésére képes felnőtté váljanak a ránk bízottak.

 

 

Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 

A Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ többszöri átalakulás után nyerte el mai formáját. A Gyermek és Ifjúságvédelmi Intézet befogadó otthonának, Téglás és Nyírmártonfalva települések régi lepusztult kastélyépületeiben székelő gyermekotthonok kiváltásával, 12 lakásotthonnal alakult meg elődje a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Debreceni és Nyírségi Lakásotthonai. A lakásotthonok száma az évek folyamán 9-re csökkent. Az új fenntartóval a struktúra is részben átalakult, ami egy nevelőszülői hálózat intézményünkhöz kapcsolását tette lehetővé.

Az így kialakult keretek között 9 lakásotthonban, illetve a 70 fölötti létszámot számláló nevelőszülőnél közel 220 gyermek gondozását, nevelését látjuk el. A megye öt településén szétszórtan (Téglás, Debrecen, Nyíradony, Nyíracsád, Nyírmártonfalva) helyezkednek el a lakásotthonaink, melyekben 94 gyermek neveléséről gondoskodunk, míg a nevelőszülői hálózatunk zöme Nyíracsád és Hajdúsámson településeken és vonzáskörzetükben található. Az itt élő gyermekek többsége nevelésbe vett, ami azt jelenti, hogy a beutalás körülményeinek pozitív változása esetén újra visszakerülhetnek vér szerinti családjukba.

A munkát 72 fő megfelelő végzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek segíti. A szakemberek egyik legfontosabb feladata, hogy a bekerülés traumáját megfelelő mértékben tompítsák, elviselhetővé tegyék a mindennapok monotóniáját, és felkészítsék a gyermeket a várható hazakerülésre.

 

 

Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 

A gyermekvédelem kezdetei Hajdúnánáson a XVII. század elejéig nyúlnak vissza. 1935-től árvaház működött Hajdúnánáson, 1953-tól Leánynevelő-otthon, 1954-től Fiúnevelő-otthon. 1975. szeptember 1-én került átadásra a 3 emeletes új nevelőotthon, mely 204 férőhelyes, koedukált intézményként kezdte meg működését. 1999. szeptember 1-vel az intézményünk teljes körű kiváltása egy lépésben történt meg lakásotthonos formára. A kiváltás, a családi házakba való gyermekelhelyezés Hajdúnánáson a lakosság körében elfogadásra talált. Egyházi fenntartásban a feladat ellátását 10 hajdúnánási lakásotthonban 113 férőhellyel, és közel 120 férőhelyes nevelőszülői hálózattal kibővülve jelenleg Hajdúnánás, Polgár és Hajdúdorog területén végezzük.

Küldetésünk, hogy a gyermekvédelmi szakellátásba hozzánk utalt gyerekeknek és fiataloknak otthont nyújtó ellátást biztosítsunk, ezáltal a családi otthonhoz hasonlóan berendezett, általuk is alakítható, otthonos és biztonságos környezetben élhessenek. A lakásotthonainkban a családjukból kiemelt gyermekek naponta láthassanak, tapasztalhassanak a mindennapi élet dolgaival kapcsolatos praktikus ismereteket, legyen lehetőségük azok elsajátítására. Nagy erőket fektetünk a hazagondozásra, hogy a gyerekek lehetőség szerint a saját családjukba visszakerülhessenek, illetve az önálló életvezetés elsajátításra.

Vissza a kezdőoldalra

Ételosztás

2018. július elsején a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája ismét ételosztást tartott.

2018-07-02

Ételosztás

2018. július elsején a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája ismét ételosztást tartott.

2018-07-02

Ételosztás

2018. július elsején a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája ismét ételosztást tartott.

2018-07-02

Ételosztás

2018. július elsején a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája ismét ételosztást tartott.

2018-07-02

Aktuális téma

A Szent Lukács Szeretetszolgálat Karitatív Irodája meleg ételosztásokat szervez, melyek december első három vasárnapján, december 3, 10, és 17-én kerülnek megrendezésre Debrecen Attila tér 4. szám alatt.

TOVÁBB OLVASOM

KÖVESSEN MINKET!

Kövesse Ön is figyelemmel a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat bejegyzéseit, a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb eseményekről, aktualításokról.

A SZERETETSZOLGÁLAT FENNTARTÓI IRODÁJA

„Segítek rajtad”

Álláshírdetések

Megpályázható pozíciók
intézményünkben

bővebben

Liturgikus naptár

Értesülhet liturgikus
eseményeinkről

bővebben

Eseménynaptár

Értesülhet közelgő
eseményeinkről

bővebben

Pályázatok

Futó és lezárt pályázataink
megtekintése

bővebben