SZENT LUKÁCS GÖRÖGKATOLIKUS GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT

Intézmény elérhetőségei

4400, Nyíregyháza. Víz utca 15.

E-mail: gyermekvedelem@szlgsz.hu

 

 

Intézmény vezetője és elérhetőségei

Fényes Zsolt

Tel.: +36 42 310 217

        +36 30 834 5231

 

 


Az intézmény alaptevékenysége

Gyermekvédelmi szakellátás, amelynek keretében biztosítja az ideiglenes hatállyal elhelyezett, a nevelésbe vett gyermekek otthont nyújtó ellátását, különleges szükségletű gyerekek integrált elhelyezését, a fiatal felnőtt további utógondozói ellátását nevelőszülői elhelyezéssel, valamint lakásotthoni elhelyezéssel. Biztosítja továbbá az anya gyermekével való együttes elhelyezését lakásotthonban és nevelőszülői ellátásban.

A tevékenység típusai:

 • otthont nyújtó ellátás
 • utógondozói ellátás

 

A Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ 4 szakmai egységből áll.

 

 1. I. számú Lakásotthoni Szakmai Egység

 

Telephely megnevezése: Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 1. sz. lakásotthona.

Telephely címe:                   4432 Nyíregyháza - Nyírszőlős, Sugár út 55.

Férőhelyek száma:               12

 

Telephely megnevezése: Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 1. sz. lakásotthona.

Telephely címe:                  4432 Nyíregyháza - Nyírszőlős, Sugár út 133.

Férőhelyek száma:              12

 

Telephely megnevezése: Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 1. sz. lakásotthona.

Telephely címe:                4432 Nyíregyháza - Nyírszőlős, Pannónia út 128.

Férőhelyek száma:            10

 

Telephely megnevezése: Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 1. sz. lakásotthona.

Telephely címe:                4233 Balkány, Adonyi u. 56.

Férőhelyek száma:            12

      2. II. számú Lakásotthoni Szakmai Egység

 

Telephely megnevezése: Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 1. számú lakásotthona

Telephely címe:                4300 Nyírbátor, Debreceni u. 51.

Férőhely száma:                10

 

Telephely megnevezése: Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

      6. számú lakásotthona

Telephely címe:                4300 Nyírbátor, Debreceni u. 55

Férőhely száma:                10

 

Telephely megnevezése: Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 1. számú lakásotthona

Telephely címe:                4300 Nyírbátor, Debreceni u. 74.

Férőhely száma:                12

 

Telephely megnevezése: Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 1. számú lakásotthona

Telephely címe:                4300 Nyírbátor, Dózsa Gy. u. 20.

Férőhely száma:                10

     3. Nevelőszülői hálózat:

 

Megnevezése:                         Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

                                               Nevelőszülői Hálózata

Címe:                                      4400 Nyíregyháza, Víz u. 15.

Férőhely (2018.07.18-tól):     417 fő

       4. Anya gyermekével együttes elhelyezést biztosító lakásotthon

 

Megnevezése:                         Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

                                               Anya gyermekével együttes elhelyezést biztosító lakásotthona

Címe:                                      4432 Nyíregyháza-Nyírszőlős, Izabella u. 115.

Férőhely száma:                     10 fő

 

Az Intézmény 9 lakásotthona 3 településen helyezkedik el.

A lakásotthonaink ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett normál szükségletű, valamint különleges szükségletű gyermekek nevelését- gondozását, továbbá utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt ellátását biztosítják.

Az anya gyermekével együttes elhelyezést biztosító lakásotthonunk az ideiglenes hatállyal elhelyezett, a nevelésbe vett és utógondozói ellátást igénylő várandós gyermekek, valamint fiatal felnőttek számára lát el nevelési-gondozási feladatokat.

A szakmai egységek részletes bemutatása:

 

Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ I. számú Lakásotthoni Szakmai Egység

 

A Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ I. számú Lakásotthoni Szakmai Egységéhez 4 lakásotthon tartozik. Három lakásotthon Nyírszőlősön egy Balkányban található.

Székhelyünk: 4432. Nyíregyháza, Sugár utca 133.

Az otthonokban előre meghatározott szakmai program, egyéni fejlesztési terv szerint folyik a munka. Munkánkat és életünket szakmai vezető szervezi és irányítja, melyet nagyszerű szakember gárda segíti (gyermekvédelmi asszisztens, gyermekfelügyelő, fejlesztő pedagógus, pszichológus, lakásotthon vezető). A lakásotthonok lelki vezetői gondoskodnak az egyházra bízott gyermekek lelki gondozásáról és egészséges érzelmi, erkölcsi fejlődésükről.

Elsődleges célunk, hogy felkészítsük őket az önálló életre és életvezetésre, és elősegítsük a saját családjukba történő visszatérésüket. Ennek érdekébe támogatjuk a gyermekek és szüleik kapcsolattartását.

Bárhonnan jöjjön új gyermek, többé-kevésbé azonosulni tud a lakásotthonban élőkkel, akik nagycsalád mintájára élnek együtt a velük dolgozó felnőttek irányításával, felügyeletével.

A lakásotthonokban a gyermekek aktív életet élnek. Mindennapi életünk úgy zajlik, mint egy átlagos többgyermekes családé. Részt vesznek a bevásárlásban, főzésben, mosásban, takarításban. A tanulás a lakásotthonokban kiemelt szerepet tölt be, hiszen ismeret, tudás, szakma nélkül később a gyermekeink esélytelenné válnak a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. Az esti program sok beszélgetésből áll, sokszor elnyúlik a lefekvés idejéig.

Vendégeket is fogadhatnak, a barátokat mi is szívesen látjuk, így tudomást szerzünk arról, hogy gyermekeink kikkel barátkoznak. Kiemelt fontosságú a gyermekek születésnapjának a megünneplése, ha lehetőségünk van rá, meghívjuk barátaikat és hozzátartozóikat. Nagy hangsúlyt fektetünk a tradíciókra, pl. húsvétkor tojást festünk, farsangi bált szervezünk. Kiemelt fontosságú a karácsonyi ünnep megszervezése. A lakásotthonokban meghitt családi környezetben, jó hangulatban közösen készülünk az ünnepekre, ( a lányok sütnek-főznek, ajándék műsorral kedveskednek az őket gondozó felnőtteknek).

Igyekszünk, lehetőségeink függvényében minél több közös programot (farsang, szalonnasütés, bográcsolás, gyermeknap, kézműves foglalkozás, közös őszi szüretelés-betakarítás, KI-MIT-TUD) szervezni a gyermekeknek. A kirándulásokat a gyermekek igényeinek, érdeklődési körének megfelelően próbáljuk megszervezni. Gyakran járunk strandra, állatkertbe. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a sportolásra (korcsolya, úszás, labdajátékok), az egészséges életmódra. Nyaralásra is van lehetőségünk.

Így szakmai egységünk egy-egy ilyen programon olyan, mint egy nagy család.

 

 

Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ II számú Lakásotthoni Szakmai Egység

A Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ II. sz. Szakmai Egységéhez 4 lakásotthon tartozik.

A központi irodánk a Debreceni u. 74. szám alatt található. Nemcsak adminisztratív iroda, hanem a fejlesztő pedagógus és pszichológus számára is itt van kialakítva egy-egy foglalkoztató szoba. Itt igyekszünk a gyerekek számára egyéni beszélgetésekhez, foglalkozásokhoz bizalmas környezetet biztosítani. A szakmai vezető, lakásotthon-vezetők, gyermekfelügyelők, fejlesztő pedagógus, pszichológus, gyermekvédelmi ügyintéző team munkában igyekszik biztosítani gyermekeink színvonalas ellátását. Fontos feladatunk a teljes körű ellátás mellett, hogy felkészítsük őket a majdani önálló életre, és arra törekszünk, hogy ne érezzék hátrányát annak, hogy nem családban nevelkednek. Arra bíztatjuk gondozottjainkat, hogy mutassák meg, ha valamiben tehetségesek és ebben támogatjuk őket.

Programjainkat úgy tervezzük, hogy figyelembe vesszük életkori sajátosságaikat, kulturális igényeiket. Igyekszünk a város életébe aktívan bekapcsolódni, az újévet minden alkalommal a városi szilveszteri rendezvényen közösen köszöntjük Nyírbátor lakóival. A település intézményeivel szintén jó kapcsolatot ápolunk, ezért kapunk lehetőséget, hogy a farsangi mulatságainkat a szomszédos Éltes Mátyás iskola tornatermében rendezzük. A lakásotthonok görög katolikus egyházi fenntartás alatt működnek, így fontos feladatunknak tekintjük, hogy gyerekeinket a keresztény nevelés tanításai szerint neveljük. Ebben tevékenyen vesz részt Kiss Zsolt atya, aki heti rendszerességgel tesz látogatást lakásotthonainkba és sok beszélgetéssel, bibliai történeteken keresztül próbál gyerekeinknek iránymutatást adni a megfelelő értékrend és életmód kialakításához. Minden alkalommal részt veszünk az ünnepi egyházi liturgiákon, ezen kívül pedig havi rendszerességgel látogatjuk a vasárnapi miséket. Az egyik legnagyobb egyházi ünnepünknek hagyományteremtő jelleggel a görög katolikus templom ad otthont, ahol gyerekeink műsorát az egyházközösség tagjai is megtekinthetik. Nyár elején kerül megrendezésre a három egyház szervezésben a Keresztény Családi Nap, ahová lakásotthonainkat is meghívják. Gyerekeink eredményes szerepelésének jutalmaként minden alkalommal egy közös kiránduláson vehetünk részt. Ugyancsak júniusban kerül megrendezésre a nyárköszöntő „Juniális” gyermeknapi rendezvényünk, melyet a városi kempingben szoktuk megrendezni. Törekszünk arra, hogy a nyarat gyermekeink tartalmasan töltsék, ezért intézményünk különböző táborozási lehetőségeket biztosít számukra. Itt lehetőségük van gyermekeinknek a feltöltődésre, hogy kipihenve, megújult erővel kezdhessék az új tanévet.

Munkák során igyekszünk szeretetteljes, biztonságos közeget kialakítani gondozottainknak, ahol mentális, testi és szellemi fejlődésük zavartalanul biztosított. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülő Hálózat Szakmai Egység

A nevelőszülői hálózatban szakmai vezetők koordinálják a szakmai munkát és 7 fő nevelőszülői tanácsadó, növendékügyi előadó segíti a nevelőcsaládok tevékenységét, akiknél jelenleg 417 engedélyezett férőhely van. A szakmai egységben segítséget nyújt még a fejlesztőpedagógus és a pszichológus is.

A nevelőszülők azokkal a gyermekekkel foglalkoznak, akiknél családi kapcsolatrendszeri probléma áll fenn, ezért számos nehézséggel kell megküzdeniük. A nevelőszülők munkája nélkülözhetetlen a gyermekvédelemben. Azzal, hogy családot teremtenek egy gyermeknek, biztosítják számára, hogy megtalálja azt a teret, ami egészséges esetben a család, ahol mindenki önmaga lehet, mert biztonságban érzi magát. A nevelőszülői hálózatunkban tevékenységet végző nevelőcsaládok saját háztartásukban biztosítják a kihelyezett gyermekek ellátását, gondozását, nevelését és vérszerinti szüleikkel a kapcsolattartást is.

A Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, mint működtető célja, hogy a nevelőszülőkkel és a szakmai alkalmazottakkal közösen megteremtse a gyermekek és fiatalok szocializációjának feltételeit. Módszereivel, eszközeivel, struktúrájával hozzájáruljon ahhoz, hogy egészséges, a társadalomba beilleszkedni tudó, a saját gyermek nevelésére képes felnőtté váljanak.

A nevelőszülői családoknak Újfehértó városban külön szakmai iroda áll a rendelkezésükre, ahol egyrészt a nevelőszülők kaphatnak szakmai segítséget, ha igénylik, másrészt helyben van lehetőség a gyermekek fejlesztésére fejlesztőpedagógus segítségével és pszichoterápiára a pszichológus közreműködésével.

A nevelőszülők és az ellátottak részére rendszeresen szervezünk olyan programokat, amelyek lehetőséget adnak a szellemi feltöltődésre, a kikapcsolódásra, különös tekintettel arra, hogy a nevelőcsaládok 24 órás szolgálatot látnak el. A programok egy része a teljes családnak szól, másik része csak a gyermekeknek, ezzel biztosítva a nevelőszülők tehermentesítését.

A nevelőszülői tanácsadók, fejlesztő pedagógus és a lelki vezetők aktívan vesznek részt a programok szervezésében, igyekeznek bevonni a vérszerinti családokat is a gyermekjóléti szolgálatokkal együtt, valamint a hálózatot támogató civil szervezeteket, egyházakat.

Kiemelt rendezvényeink és programjaink a nevelőszülői tevékenység támogatásának érdekében a teljesség igénye nélkül: Lelki nap Máriapócson, Nevelőszülők Napja, Családi és gyermeknapok, Focikupa Hajdúdorogon, rendszeres nyári táborozások, Mikulás ünnepség, Nevelőszülők karácsonyi ünnepsége, tréningek.

Nevelőszülők Napja Eger, 2016. év csoportkép

Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Anya Gyermekével Együttes Elhelyezést Biztosító Lakásotthon Szakmai Egység

 

A lakásotthon, a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ szakmai egységeként 2013. óta működik Nyírszőlősön. A ház öt édesanya és gyermeke számára nyújt teljeskörű ellátást.

A pici babák és kisgyermekek életkori sajátosságaikból adódóan különleges ellátást igényelnek. A lakásotthonban mind a személyi, mind a tárgyi feltételek biztosítva vannak az itt élők számára. Jelenleg  teljes létszámmal működik.

Az édesanyák és gyermekeik testi, lelki, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődésében segítséget nyújt az intézmény pszichológusa, illetve Ősz Tibor atya is, akik rendszeresen ellátogatnak hozzánk. Meghallgatják az édesanyákat, személyes beszélgetéseket is folytatnak velük, ezen kívül az intézmény vezetőségéhez is bármikor bizalommal fordulhatnak.

Megújult, lelkes és vállakozó szellemű dolgozói gárdával végezzük a nagy odafigyelést igénylő anyaotthoni munkát. A külső intézményekkel jó kapcsolatokat ápolunk, a gyámhivatallal, az iskolákkal, a háziorvossal, a gyermekorvossal, a védőnővel folyamatosan találkozunk. Együttes munkával vigyázunk az anyukák és gyermekeik egészségére.

A napi feladatok mellett igyekszünk az itt élők számára különböző szabaidős programokat szervezni. Így pl.: állatkerti kiránduláson vettünk részt, ellátogattunk Sóstóra ahol sétáltunk, fagylaltoztunk, a játszótéren pedig vidáman szórakoztak az anyukák és gyermekeik. Ezen kívül részt vettünk az intézmény által szervezett gyermeknapon is. Ezeken a rendezvényeken az anyukák is ki tudnak kapcsolódni, hiszen még ők is gyermekek. A nagyobb egyházi ünnepekre (házszentelés, Húsvét, Karácsony) bensőséges hangulatban készülünk, a liturgiára rendszeresen ellátogatunk az itt dolgozó felnőttekkel együtt.

2013 óta 16 anyuka és gyermeke nevelkedett a lakásotthonban. Voltak, akik hazakerültek a családjukba babájukkal együtt, volt olyan gyermek, akit nevelőszülőhöz helyeztek, és volt olyan anyuka is, aki a gyermekével együtt került nevelőszülőhöz.

Az igazi siker azonban az, amikor a baba hazagondozása az édesanyjával együtt a gyermek vérszerinti apjához és annak családjához történik.

Ez a legfontosabb célunk, munkánk során erre törekszünk.

 

A négy szakmai egység külön szakmai programmal rendelkezik, mely tartalmazza az egységre vonatkozó egyedi lehetőségeket, egyéni elképzeléseket, pedagógiai módszereket is.

 

 1. évben a szakmai munka színvonalának emelése céljából munkaközösségeket alakítottunk.
 • a lakásotthon vezetők és szakmai egység vezetők munkaközössége,
 • a nevelőszülői tanácsadók munkaközössége,
 • az arculattervező és kommunikációs munkaközösség és
 • az újonnan (2017. évben) alapított nevelőszülők munkaközössége

A megalakult munkaközösségek jelentős szerepet vállalnak az intézmény szakmai munkájában.

 

 

 

Intézményünkben a lelki gondozásra különösen nagy figyelmet szentelünk.

Lelki vezetőink nagymértékben hozzájárulnak sikereinkhez, a kudarcaink feldolgozásához is, ha szükséges. Elmondható, hogy minden lakásotthonunk és a nevelőszülő hálózatunk rendelkezik lelki vezetővel, akik kiválóan végzik munkájukat. A fenntartó és a Görögkatolikus Egyház támogatásával évről évre növekszik lelki programjaink száma, s ennek hatása érzékelhető is a gyermekeinken.

 

Lelki programok, események

A lelki vezetőink munkájának köszönhetően minden ingatlanunkban megtörtént a Házszentelés.

Az intézmény központjában minden hétfőn Imaórát tart Ősz Tibor atya lelki igazgatónk, majd szükség esetén lelki támaszt is, igény szerint.

Gyermekeink és munkatársaink rendszeresen részt vesznek egyházi rendezvényeken, programokon (az első félévben):

 • Szent Efrém Napok
 • Ünnepi liturgia
 • Lelki nap Máriapócson a vezetőknek
 • Görögkatolikus Bálon (24 fő)
 • Közfoglalkoztatottjainknak lelkinap volt Máriapócson
 • Sajópálfalai zarándoklat
 • Húsvéti elmélkedés, Pászkaszentelés a lakásotthonokban
 • Nevelőszülők Lelki Napja Máriapócson
 • Gyalogos zarándoklat (84 fő)
 • Futó Zarándoklat Máriapócson

 

Szakmai munkánk során a legfontosabb a gyermek mindenek felett álló érdekének a szem előtt tartása. A felmerülő problémákat igyekszünk esetmegbeszélések formájában megoldani. Az első félévben 20 esetmegbeszélést tartottunk. Általában nevelési kérdésekben, de nevelőszülőkkel és lakásotthonos munkatársakkal is kellet esetmegbeszélést tartani. Egyes esetekben külső szakembereket is bevontunk, illetve a TEGYESZ szakembereivel közösen oldottuk meg a problémát.

 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy gyermekink számára tartalmas és jó színvonalú programokat biztosítsunk. Ennek fényében az első félévben a következő nagyobb volumenű programokat, rendezvényeket szerveztük:

 • Rendszeres labdarúgó edzést tartottunk Újfehértón és Nyírbátorban
 • Farsangi rendezvényt rendeztek a lakásotthonokban
 • Hajókirándulás Budapesten (45+5fő)
 • Intézményünkből 45 fő gyermek és 5 fő kísérő kirándulást tett a Csodák Palotájába Budapesten, a belépő ingyenes volt, az utazást különjárattal a Volán biztosította, 90%-os kedvezményes jeggyel.
 • Szavalóverseny Balkányban az intézményből jelentkezők számára (18fő)
 • Gyere-K-épbe Gyermekjogi Roadshow Szolnokon, majd labdarúgóink által Budapesten
 • Erzsébet tábor (69 fő két csoportban Fonyódligetre)
 • A Budapesti Magyar Színház jóvoltából és támogatásával 45 fő gyermek és 5 fő kísérő a „Valahol Európában” című előadást tekintette meg Budapesten. Lehetőségük volt a színészekkel találkozni, betekinteni a kulisszák mögé.
 • Újfehértó területi irodánál gyermeknapi vetélkedőt szerveztünk
 • Máriapócson Futó Zarándoklaton vettünk részt gyermekeinkkel, akik nagyon szépen teljesítettek.
 • Nyírbátorban Ökonomenikus Családi Napon vettek részt a lakásotthonos gyermekek és a munkatársak
 • Nyírbátor Sárkány Campingben a lakásotthonos gyermekeink számára Gyermeknapi rendezvényt tartottunk

 

Programok nevelőszülők számára

Nevelőszülőinkről sem feledkeztünk meg az első félévben. Számukra az alábbi rendezvényeket szerveztük, biztosítottuk:

 • Újfehértó területi irodánkban tájékoztatót tartottunk a nevelőszülők számára a gyermekek után igénybe vehető adókedvezmény igénylésével kapcsolatban. (3. csoport számára)
 • Jótékonysági Nevelőszülői Bált szerveztünk, mely nagyon jól sikerült
 • Nevelőszülői klub foglalkozás indult Újfehértón és Nyíregyházán
 • Megtartottuk a Nevelőszülők Napját, 64 nevelőszülő részvételével Miskolc – Lillafüred - Tokaj megtekintésével.

A nevelőszülők szeretik rendezvényeinket, jól érzik magukat, egyre többen kapcsolódnak be, vállalnak önkéntes munkát intézményünkben. Az Újfehértói irodánknál külső világítást szereltek, az iroda festését elvégezték, stb.

Tapasztalataink szerint, ha tartalmas programokat szervezünk gyermekeinknek, velük együtt bonyolítunk rendezvényeket, megtanítjuk őket helyesen és hasznosan eltölteni szabadidejüket, akkor a mindennapok nehézségeit is könnyebben élik meg. Egy-egy vidám perc-óra-nap feltöltődést biztosít munkatársaink, nevelt gyermekeinknek egyaránt.

Programjainkat élményeinket a „Kell Egy Ház” általunk megjelentetett újságban foglaljuk össze. Eddig 5 alkalommal sikerült megjelentetni.

 

 1. júniusától intézményünk regisztrált képző intézmény, mely jogosultságot biztosít a 60 órás nevelőszülő képzés, illetve a 240 órás KOP képzés szervezésére, lebonyolítására.

A KOP képzésben is részt vállaltunk oktatóink által, akik majd azon nevelőszülőink képzésében fognak tevékenykedni, akiknek még nincs meg a törvényi előírásoknak megfelelő képzettsége.

 

 
kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.30 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 14.00 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Weboldal készítés