GYERMEKVÉDELEM

Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

 

2011.szeptember 01-én kezdte meg működését a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, Nyíregyháza, Víz utca 15. sz. alatti székhellyel. Egyházi fenntartásban gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekek és fiatal felnőttek részére nevelő és helyettes szülői hálózatot és lakásotthonokat működtet. A Központhoz tartozó lakásotthonok mind Szabolcs – Szatmár – Bereg megye területén találhatók: három Nyírszőlősön, négy Nyírbátorban és egy Balkányban. A nevelőszülői hálózat jelenleg 122 nevelőszülővel, 357 férőhellyel, a lakásotthonok pedig 98 férőhellyel szolgálnak.

2013 szeptemberében kezdte meg működését az Anya Gyermekével Együttes Elhelyezést Biztosító Lakásotthon, ahol ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett és utógondozói ellátásban részesülő várandós fiatalok számára biztosítjuk az anya gyermekével való elhelyezését, valamint az önálló életre nevelést.

2014-ben a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony bevezetését követően a nevelőszülői hálózatunkban a foglalkoztatott nevelőszülők 90%-a OKJ-s szakképesítést szerzett.

2016-ban intézményünk kijelölést kapott a nevelőszülők Központi Oktatási Program szerinti képzését és vizsgáztatást végző szervezetté, valamint engedélyt kaptunk a nevelőszülői tanfolyam szervezésére.

A központnak jelenleg 70 munkatársa van. A szakemberek többek között pszichológusok, fejlesztőpedagógusok, pedagógusok, gyógypedagógusok, hittanárok, szociális munkások és szociálpedagógusok. A jogszabályban előírt kötelező létszám minimumon túl a nevelőszülői hálózat is rendelkezik pszichológus és fejlesztő pedagógus munkatárssal, akik a nevelőszülőink munkáját segítik. A lakásotthonok, valamint a nevelőszülői hálózat papi vezetői gondoskodnak az egyházra bízott gyermekek lelki gondozásáról és egészséges érzelmi fejlődéséről.

Intézményünk célja, hogy a nevelőszülőkkel és a szakmai alkalmazottakkal közösen megteremtsük a gyermekek és fiatalok szocializációjának feltételeit. Módszereinkkel, eszközeinkkel, struktúránkkal hozzájáruljunk ahhoz, hogy egészséges, a társadalomba beilleszkedni tudó, a saját gyermek nevelésére képes felnőtté váljanak a ránk bízottak.
kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.30 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 14.00 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés