II. Tettel, szeretettel konferencia

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége meghívására másodjára vettünk részt kifejezetten a gyermekvédelemben dolgozó nevelőszülők és gyermekvédelmi munkatársak szakmai munkáját segítő összejövetelen Debrecenben a Megyeháza Árpádtermében.

 

A Szent Lukács, a Debreceni-Nyírségi és a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi központjainkból 150 fő szakemberrel vettünk részt a rendezvényen, ahol három igen értékes előadás tartalmának befogadásával gazdagodhattunk a keresztény pedagógia témakörében.

A konferencia célja, küldetése:

A Krisztus által megfogalmazott isteni, felebaráti szeretet értelmezése az emberi kapcsolatokban, a neveléstudományok rendszerében, gyakorlatában. Katolikus keresztény egyházak által fenntartott szolgáltatók bemutatkozása, az elfogadás jó gyakorlatainak megismerése. Megismerhetővé tenni az egyházak eddigi hasznos szerepvállalását, további lehetőségeket kínálni a szakmai együttműködések hatékonyabbá tételére.

A megnyitót követően a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői hálózatában nevelkedő négy gyermekünk lágyította meg szívünket versekkel énekkel, zenéléssel.

Rétvári Bence Emberi Erőforrások parlamenti államtitkára kezdésként a keresztény gyökereinkről, annak vállalásáról beszélt.

Majd Uzsayné Dr. Pécsi Rita phd. a Josef Kentenich atya által alapított Schönstatt családmozgalom tagja, kutatója Miért nem elég a "Százszor megmondtam"? - a hatékony nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia című nagyszerű előadásában hozta kézzelfogható közelségbe a gyermeknevelést keresztény pedagógiai megközelítésben rengeteg AHA-élményben részesítve hallgatóságunkat. 

Ez az előadás azért is volt fontos és érdekes számunkra, mert gyermekvédelmi intézményeink meghatározó szakmai, nevelési repertoárját ezen pedagógiai elvekre kívánjuk alapozni.

Ivanics M. Andrea SSND iskolanővér a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya -Svetits Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolanővére a Törd meg az élet kenyerét! – az iskolanővéri nevelés lényege: szellemi bátorságra nevelés és szívképzés témakörben mutatta be keresztény lelkülettel hogyan nevelik tanulóikat intézményrendszerükben.

Végül P. Andrásfalvy János SDB a Szalézi Rend -Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium lelki igazgatója Kazincbarcikáról mutatta be munkásságukat 200 év Don Boscóval, szaléziakkal és elhagyatott ifjakkal címmel.

Az előadók segítségével az evangéliumi igazságot, a cselekvő szeretetet, mint pedagógiai módszertani elemet vizsgálhattuk meg részletesebben, hogy gondolkodhassunk ezek gyakorlati megvalósításában

Köszönjük a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének a meghívást a konferenciára és a részvételünk lehetőségét.

„Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra... s a kezed fölöttem tartod” (139. zsoltár)

Legfrissebb

2017. november 06
2017. október 13

Elérhetőségek

  •  4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.

  •  +36 42 415-907

  •  kozpont@szlgsz.hu

  •  hétfőtől – csütörtökig 7.30 – 16.30 h

  •  pénteken 7.30 – 14.00 h