Previous Next

Öt éves a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Fennállásának ötödik évét ünnepelte szeptember 27-28-án a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Máriapócson.

A Szeretetszolgálat szociális és gyermekvédelmi intézmények fenntartója, ezért a két napos konferencia előadásainak témái is ehhez igazodtak.
Az első nap a szociális konferenciával indult.

 

 

A megnyitó beszédet Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya tartotta. Beszédében az Isten ingyenes és megelőző szeretetéről, irgalmáról adott tanítást.  


Őt követte Bódy Éva az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, aki a szociális ellátórendszer átalakításának aktuális kérdéseit boncolgatta.

 

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szociális intézményrendszerét Ungvári Sándor igazgató úr mutatta be. Beszámolt az öt év munkájáról, fejlesztéseiről és eredményeiről.

 

A Szeretetszolgálatban tevékenykedő lelkivezetők feladatáról és tevékenységéről Ősz Tibor atya a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója tartott beszámolót.

 

A Katolikus Szeretetszolgálat megújuló szakmai-módszertani tevékenységéről Dr. Egervári Ágnes a Katolikus Szeretetszolgálat Főigazgatója tartott előadást. 


A szakmai protokollok szerepéről, a jó szakmai protokoll ismérvéről Minya Tünde a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Minőségirányítási csoportvezetője tartott tartalmas beszámolót. 
A délelőtt utolsó felszólalása pedig Dr. Szilágyi Barnabásé, a Debreceni Egyetem GYFK tanszékvezető főiskolai docenséé volt, aki a kiégésről és annak megelőzésének lehetőségeiről beszélt.

 

Délután pedig szekció ülésekkel folytatódott a nap a következő témákban: a szakolyi intézmény kitagolásának tapasztalatai, demenciával élő idősek ellátása és a szociális alapszolgáltatás témáiban.

 

A második nap megnyitó beszédét Szocska A. Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója tartotta. Kiemelte, hogy nagyon fontos az az egy bárány is, aki eltévedt, mert ő is megtalálhatja az élet értelmét és célját az Isten rendjében. Isten szeretete minden gyereket átölel, azokat is, akik nem a saját családjukban nőnek fel.

 

Őt követte Dr. Seszták István a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, aki a gyermek szerepe az evangélium megértésében címmel tartott előadást. A gyermekvédelmi szakellátási rendszert érintő jogalkotási kérdésekről Dr. Feffer Zsuzsanna beszélt.

 

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat gyermekvédelmi rendszerét Kovács Istvánné a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője mutatta be.

 

Nevelés az élet szolgálata témakörben tartott izgalmas előadást Uzsalyné Pécsi Rita PhD. Őt követte Ősz Tibor a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója, aki ezen a napon a gyermekvédelemben szolgáló atyák feladatairól és tevékenységéről szólt.

 

A keresztény pedagógia helye a gyermekvédelemben című előadást Verdes Miklóstól, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet prefektusától hallhattuk. Ezt követően Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani szaktanácsadói csoport vezetőjét Szabóné Szivos Ildikót hallhattuk az Országos Egyházi Módszertani Intézményrendszerről.

 

A görögkatolikus gyermekvédelemben működő terápiákról Asztalos-Nagy Erika és Tóthné Szombati Enikő számolt be. 
Utolsó előadás Kertiné Gulyás Mónika tartotta a nevelőszülők élete, munkája a görögkatolikus gyermekvédelemben címmel.

 

A két nap során az előadásokat színesítette a szakolyi intézményünk ellátottainak műsora, Kosztolnyik Dominik szavalata, Graholy Dávid, valamint a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ énekkarának előadása.

 

Köszönet mindenkinek a tartalmas két napért!

 

 

 

A Szeretetszolgálat központi ún. „fenntartói” irodája Nyíregyházán a Bocskai u. 26. szám alatti ingatlanban található. A központi iroda rendeltetése az intézmények működésének segítése, bizonyos ügyek döntésre való szakszerű előkészítése és a döntések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátása.   

Nyitvatartási idő:

  • hétfőtől – csütörtökig 7.30 – 16.30 óráig
  •  pénteken 7.30 – 14.00 óráig

 

Elérhetőség: 4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.

Telefon: 42/415-907

E-mail: kozpont@szlgsz.hu

 

Álláshirdetések

Megpályázható pozíciók intézményünkben

Bővebben

Liturgikus naptár

Értesülhet liturgikus eseményeinkről

Bővebben

Eseménynaptár

Értesülhet közelgő eseményeinkről

Bővebben

Pályázatok

Futó és lezárt pályázataink

Bővebben

Legfrissebb

2017. november 06
2017. október 13

Elérhetőségek

  •  4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.

  •  +36 42 415-907

  •  kozpont@szlgsz.hu

  •  hétfőtől – csütörtökig 7.30 – 16.30 h

  •  pénteken 7.30 – 14.00 h