Previous Next

Öt éves a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Fennállásának ötödik évét ünnepelte szeptember 27-28-án a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Máriapócson.

A Szeretetszolgálat szociális és gyermekvédelmi intézmények fenntartója, ezért a két napos konferencia előadásainak témái is ehhez igazodtak.
Az első nap a szociális konferenciával indult.

 

 

A megnyitó beszédet Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya tartotta. Beszédében az Isten ingyenes és megelőző szeretetéről, irgalmáról adott tanítást.  


Őt követte Bódy Éva az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, aki a szociális ellátórendszer átalakításának aktuális kérdéseit boncolgatta.

 

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szociális intézményrendszerét Ungvári Sándor igazgató úr mutatta be. Beszámolt az öt év munkájáról, fejlesztéseiről és eredményeiről.

 

A Szeretetszolgálatban tevékenykedő lelkivezetők feladatáról és tevékenységéről Ősz Tibor atya a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója tartott beszámolót.

 

A Katolikus Szeretetszolgálat megújuló szakmai-módszertani tevékenységéről Dr. Egervári Ágnes a Katolikus Szeretetszolgálat Főigazgatója tartott előadást. 


A szakmai protokollok szerepéről, a jó szakmai protokoll ismérvéről Minya Tünde a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Minőségirányítási csoportvezetője tartott tartalmas beszámolót. 
A délelőtt utolsó felszólalása pedig Dr. Szilágyi Barnabásé, a Debreceni Egyetem GYFK tanszékvezető főiskolai docenséé volt, aki a kiégésről és annak megelőzésének lehetőségeiről beszélt.

 

Délután pedig szekció ülésekkel folytatódott a nap a következő témákban: a szakolyi intézmény kitagolásának tapasztalatai, demenciával élő idősek ellátása és a szociális alapszolgáltatás témáiban.

 

A második nap megnyitó beszédét Szocska A. Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója tartotta. Kiemelte, hogy nagyon fontos az az egy bárány is, aki eltévedt, mert ő is megtalálhatja az élet értelmét és célját az Isten rendjében. Isten szeretete minden gyereket átölel, azokat is, akik nem a saját családjukban nőnek fel.

 

Őt követte Dr. Seszták István a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, aki a gyermek szerepe az evangélium megértésében címmel tartott előadást. A gyermekvédelmi szakellátási rendszert érintő jogalkotási kérdésekről Dr. Feffer Zsuzsanna beszélt.

 

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat gyermekvédelmi rendszerét Kovács Istvánné a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője mutatta be.

 

Nevelés az élet szolgálata témakörben tartott izgalmas előadást Uzsalyné Pécsi Rita PhD. Őt követte Ősz Tibor a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója, aki ezen a napon a gyermekvédelemben szolgáló atyák feladatairól és tevékenységéről szólt.

 

A keresztény pedagógia helye a gyermekvédelemben című előadást Verdes Miklóstól, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet prefektusától hallhattuk. Ezt követően Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani szaktanácsadói csoport vezetőjét Szabóné Szivos Ildikót hallhattuk az Országos Egyházi Módszertani Intézményrendszerről.

 

A görögkatolikus gyermekvédelemben működő terápiákról Asztalos-Nagy Erika és Tóthné Szombati Enikő számolt be. 
Utolsó előadás Kertiné Gulyás Mónika tartotta a nevelőszülők élete, munkája a görögkatolikus gyermekvédelemben címmel.

 

A két nap során az előadásokat színesítette a szakolyi intézményünk ellátottainak műsora, Kosztolnyik Dominik szavalata, Graholy Dávid, valamint a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ énekkarának előadása.

 

Köszönet mindenkinek a tartalmas két napért!

 

 

 

A Szeretetszolgálat központi ún. „fenntartói” irodája Nyíregyházán a Bocskai u. 26. szám alatti ingatlanban található. A központi iroda rendeltetése az intézmények működésének segítése, bizonyos ügyek döntésre való szakszerű előkészítése és a döntések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátása.   

Nyitvatartási idő:

  • hétfőtől – csütörtökig 7.30 – 16.30 óráig
  •  pénteken 7.30 – 14.00 óráig

 

Elérhetőség: 4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.

Telefon: 42/415-907

E-mail: kozpont@szlgsz.hu

 

Álláshirdetések

Megpályázható pozíciók intézményünkben

Bővebben

Liturgikus naptár

Értesülhet liturgikus eseményeinkről

Bővebben

Eseménynaptár

Értesülhet közelgő eseményeinkről

Bővebben

Pályázatok

Futó és lezárt pályázataink

Bővebben

Legfrissebb

2017. szeptember 08
2017. augusztus 14
2017. augusztus 08

Elérhetőségek

  •  4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.

  •  +36 42 415-907

  •  kozpont@szlgsz.hu

  •  hétfőtől – csütörtökig 7.30 – 16.30 h

  •  pénteken 7.30 – 14.00 h