„ A MODERN SEBKEZELÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA NAPJAINKBAN”
2019. 07. 15.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálathoz tartozó idősotthoni ellátást nyújtó intézmény munkatársai számára “A modern sebkezelés elmélete és gyakorlata napjainkban” címmel 2019. július 11-én a hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonában egynapos továbbképzés került megrendezésre.

Intézmény munkatársai közül 39 fő részvételével sikerült a képzést megszervezni, ahol ápolók, szakápolók, részlegvezetők aktív részvétele mellett, a mentálhigiénés munkatársak is jelen voltak.

 

Ez az egy napos továbbképzés a Magyar Ápolási Egyesület szervezésében a HARTMANN-RICO Hungária Kft. szakembereinek bevonásával valósult meg.

Az oktatás célja, hogy munkatársaink számára, helyben, olyan színvonalas pontszerző továbbképzést tudjunk biztosítani, mely során kiemelt hangsúlyt kap az egységes szemlélet kialakítása, a szakmaiság és a protokoll szerinti munkavégzés szükségessége.

 

Az egész napos program keretében 5 elméleti elődadás hangzott el, melyek részletesen bemutatták a szociális intézményekben leggyakrabban előforduló krónikus sebek kialakulását, jellegét, a megfigyelési szempontjait, az időbeni észlelés és a korszerű sebkötözők alkalmazásának jelentőségét.

Emellett a nem megfelelő ellátásból adódó hibákra és szövődményekre is felhívták az előadók a figyelmet.

Az előadások során megismertük a modern kötszerekkel kapcsolatos tudnivalókat, melyek rávilágítottak arra, hogy az alapanyagok tulajdonságának ismerete segítséget nyújt, számunkra, hogy milyen típusú sebre, milyen modern kötszert célszerű alkalmazni.

Az is megtudtuk, hogy a sebkezelőnek ismernie kell a seb kialakulásának okát (vénás elégtelenség, érszűkület, nyiroködéma, cukorbetegség, stb.), az ellátott általános állapotát, a szervezet immunállapotát befolyásoló betegségeket.

 

Részletes előadást hallhattunk a nehezen gyógyuló sebek kezelésének és a krónikus sebek szövődményeinek ápolói feladatairól, megfigyelés jelentőségéről. A bemutatott példák felhívták a figyelmet arra, hogy a feladatok elvégzéséhez megfelelő elméleti tudás, és gyakorlati tapasztalat szükséges. Az előadás az ápolók konkrét tevékenységeit foglalta össze, az elvégzendő feladatok lépéseit mutatta be.

 

A krónikus sebek eredete szerint túlnyomó többségében, vénás keringési elégtelenség következtében alakulnak ki. Ebben az esetben a megfelelő kompressziós terápia alkalmazása oki terápiának számít. Az előadás taglalta a más-más eredetű fekélyek kialakulásának okait, tüneteit és a megfelelő terápiát. A különböző alapanyagú és megnyúlású (rövid) pólyák használata alapvetően befolyásolja a sebgyógyulás eredményességét. A helyes felhelyezési technikák gyakorlással elsajátíthatók, melyek bemutatásra kerültek.

 

Megismerhettük a negatívnyomás terápia eddig elért eredményeit, mely új esélyt adhat a gyógyulásra. Az NPWT eljárás – prevenciós céllal – nemzetközi viszonylatban a napi gyakorlat részét képezi. Magyarországon az utóbbi években rohamosan terjed, egyre szélesebb indikációkban használják. A terápia alatt a szakdolgozók szerepe kiemelten fontos, ennek részleteit tartalmazta az előadás második része.

 

 

Az előadások végén képet kaphattunk arról, hogy a krónikus sebek gyógyulása hosszú folyamat, türelmet, kitartást és nélkülözhetetlen szaktudást igényel.

 

A szakmai nap tanúsága, hogy a krónikus sebek ellátásában csak akkor tudunk előre lépni ha „multidiszciplinális” formában, a társszakmákkal együttműködve végezzük a feladatokat.

A szakmai ismeretek birtokában, a rendelkezésünkre álló eszközök használatával, egységes elvek alapján az ellátottak mielőbbi gyógyulását érhetjük el.

 

Egy hosszú út elején az első lépést tettük meg, akik ezen a szakmai napon részt vettünk, mindannyian hiszünk abban, hogy képesek vagyunk a saját területünkön a napi munkánk során változást elérni, és ezáltal a ránk bízott ellátottak életminőségét jelentősen javítani.

 

Köszönjük előadóinknak az alapos felkészülést, munkatársainknak az aktív részvételt a kitartó figyelmet és a sikeres vizsgát.

 

 

Minya Tünde

központi ápoló

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés